Tanácsok és tudnivalók az első Bullterrier előtt

Sokan kedvelik mostanában a Bullterrier kutyákat. Ez nem véletlenül van így. Habár kinézetük nem a tipikusan szép, kedves kutyákra vall, ettől függetlenül a szokatlan külső egy kedves, szófogadó társat takar, aki hosszú éveken át hűséges kedvencünk lehet. Mielőtt azonban végleges döntés hozna az ember, érdemes megfontolnia néhány dolgot. Minden kutyának megvan a maga pro- és kontralistája, ezért olyan kutyát válasszunk, ami igazán illik hozzánk. Ehhez azonban tüzetesebben is meg kell ismernünk egy-egy kutyafajt, hogy könnyebb legyen a döntés. Talán éppen ezt az írást olvasva fog az ember arra jutni, hogy a Bullterrier élete kutyája, ami mellett több értizedet is el tudna tölteni és hűséges gazdája lenni, azonban természetesen ennek a visszája is előfordulhat, azazhogy valaki ráébred, hogy esetleg inkább Dán Dogot választana. Vagy egy macskát.

Amit nem csak a Bullterrier előtt kell tudnod

Mielőtt azonban belevágnánk a Bullterrierrel való foglalkozásba, szeretnék néhány alapvető aranyszabályt elmondani az állattartásról, és kifejezetten a kutyatartásról. Azt már a Kis Herceg óta tudjuk, hogyha az ember megszelídít valakit, azért felelősséggel tartozik. A kutyákra különösen igaz ez, akik erős érzelmi köteléket ápolnak a gazdájuk irányában. Míg a macskák inkább lakótársnak tekintik az embert, és a többi macskához képesek erősebb érzelmi köteléket kialakítani, addig a kutyák a többi kutya helyett a gazdához kötődnek jobban. Tehát folyamatos törődésre van szükségük, nem csak akkor, amikor mi ráérünk, hanem akkor is, amikor ők igénylik. Ha már előre tudjuk, hogy nincs elég időnk egy állatra, akkor nem érdemes kitenni a magánynak és az elhagyatottság érzésének. Nem akarok senkit lebeszélni a kutyatartásról, főleg nem a Bullterrier örökbefogadásáról, azonban számos eb kerül ilyen okok miatt menhelyre is akár. Szóval tudatában kell lennünk annak, hogy egy állat tartása komoly dolog, és el kell szánnunk magunkat ennek minden előnyére és esetleges hátrányára is.

bullterrier1_3

Emellett számos gyakorlati feltétele is van az állat tartásának. Biztosítanunk kell számára a megfelelő táplálkozást, ami állatonként nagyon eltérő, sőt még kutyafajtánkként is találhatunk különbözőségeket. Ami még fontosabb, hogy az állatunk egyéni igényeit is ki kell elégítenünk, kitapasztalni, hogy mely eledelt fogyasztja a legszívesebben és hogy milyen esetleges betegségeket tudunk a táplálékával megelőzni, vagy meglévő betegségeken segíteni azzal. Bizony egy Bullterrier is lehet allergiás, érzékeny bizonyos tápanyagokra, így ha valami furcsát tapasztalunk rajta, az orvosi látogatás biztosítása is kötelességünk. Ha már az orvosnál tartunk, a kölyökkutyákat természetesen oltatni, kivizsgáltatni, anyakönyveztetni kell, így anyagi feltételi is vannak a tartásának. Emellett pedig számos apróságra is ügyelnünk kell. Kutyaházra, játékokra, bolhanyakörvre, esetleg hámra. Ha pedig minden megvan, akkor már csak egy dolog hiányzik, a Bullterrier.

Mit kell tudni a Bullterrier kutyákról?

Én csak néhány gondoltot szeretnék megosztani ezekről a csodás kutyákról. Hogyha valaki igazán részletes leírást keres róluk, sőt, még egy kicsit a fajta történeti hátterében is elmélyedne, annak tudom ajánlani a Pet4you leírását (amit itt lehet megtalálni: https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Bullterrier-595), ami nagy segítségünkre lehet a választás során, így ide kattintva el is lehet olvasni: Néhány szót azok kedvéért is érdemesnek tartok megemlíteni, akik csak pár érdekességet szeretnének megtudni erről a fajtáról. A Bullterrier, mint azt már korábban említettem, igazán unikum külsővel rendelkezik, amit könnyedén összetéveszthetünk egy erőszakos természettel. Mégis sokak igazán meggyőzőnek találják ezt a kutyát már pusztán a külseje alapján is. Azonban a személyisége még nagyszerűbb, igazán családcentrikus ebről beszélhetünk személyében, aki minden családtagot el tud árasztani szeretettel és kedvességgel. Sokat kell vele azonban aktívan foglalkozni, nem magának való kutya, mindig igényli a társaságot, a közös játékot, a mozgást. Amit mindenképpen érdemes tudni még a tartása előtt, hogy csak nehezen tűr meg maga mellett más háziállatokat, azonban természetesen nem lehetetlen hozzászoktatni őt a gondolathoz.

bullterrier1_2

Ha a Bullterrier mellett döntünk

Érdemes tehát egy állat, egy Bullterrier örökbefogadása előtt alaposan megfontolni a lehetőségeinket. Ha azonban a Bullterrier az igazi, rendezkedjünk be számára még mielőtt hazahoznánk. Érdemes a legjobb minőségű kutyatápot adni számára, mert elhízásra hajlamos, és az elhízás több évvel is képes megrövidíteni az élettartamát a kedvencünknek. Emellett rontja az életminőségét, nehezebben fog menni a játék, a felfedezés számára. A jó minőségű tápból a kutyák kevesebbel is beérik, míg a rossz minőséget többször kívánják és nagyobb adagokat, ezért mindenképpen a megfelelő tápot adjuk neki, és annyit, amennyi ideális a súlyához képest. Ha pedig minden apróság megvan, akkor nincs is már hátra, mint beszerezni egy kutyát.