Mi az a kutyapóráz? Miért kötelező?

A kutyapóráz tulajdonképpen egy biztonsági öv. Óv minket és kutyánkat a környezeti veszélyektől a séták során. Hasonló, mint, amikor a szülő kézen fogja a gyerekét. Persze a kutyánkkal ezt nem tudjuk megtenni, ezért szükség volt ennek az eszköznek a megjelenésére. Forgalmas településeken a legtöbb kutyafajtát nem lehet szabadon engedni, mert magukra és környezetükre is veszélyt jelentenek. Erre még törvényi szabályzás is van, amely akárhogy nézzük, szükséges „rossz”. Szigorú fellépésre azért volt szükség, mert a legtöbb kutyatulajdonos nem látja be azt, hogy bármennyire is jól nevelt, engedelmes négylábú barátja, adódhatnak számára olyan idegen, fenyegető, ingerlő szituációk, amelyre ösztönszerűen fog reagálni. Mégiscsak kutyáról beszélünk. Sok helyzet még az emberekből is ösztönös reakciót vált ki, hát még belőlük. Megpróbálhatjuk megmagyarázni, miért vagyunk pórázellenesek, de ezen a legpengébb érvelés sem változtat. Ha szeretnénk szabadon engedi városi kutyánkat, menjünk el vele egy kutyafuttatóba.

Milyen kutyapóráz mellett dönthetünk?

Mielőtt a kosárba tesszük a színes kutyapórázt, nézzünk meg néhány szempontot. Mire akarjuk majd használni? Sétáltatásra, tanításra, netán sportoláshoz? Utóbbit már rendkívül szélesen lefedi a termékkínálat. Akármi is a cél, a biztonságosság a legfontosabb, majd ezt a szilárdság és méret követi. A fogását is ellenőrizzük a vásárlás előtt. Ismernünk kell kutyánk habitusát is ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, melyik a legjobb. És persze az sem baj, ha esztétikailag is megállja a helyét.

kutyaporaz-pic2

A méret a lényeg. Legalábbis kutyapóráz kérdésben. Minél összeszokottabbak vagyunk négylábú barátunkkal, annál megengedőbbek lehetünk a hosszt illetően. Ehhez azonban kutyánknak ismernie kell a szabályokat. Azt, hogy bal oldalt sétáljon, ne húzzon, és hallgasson a vezényszavakra akkor is, ha valami hiper-érdekes történik körülötte. Ezt úgy érhetjük el, ha a kutya is rájön, hogy a világon a legjobb, legérdekesebb hely a közelünkben van. Ez egy hosszú folyamat, ami sok türelmet igényel, de nem szabad feladnunk, s nem szabad engednünk a kutyának. Mert, ami egyszer megtörténhetett, ha kitartóan próbálja, újra lehetséges. Vagyis, ha húz és engedünk, akkor máskor is fogunk, csak próbálkoznia kell.

Ebből a szempontból szinte mindegy, hogy bőr vagy textil mellett döntünk. Mindkettő változatos színekben érhető el, s átlagosan 1-1.5 méter hosszúságúak. Kezdők számára, s kiképzéshez is használhatók. Fontos azonban a fogás minősége. Ne okozzon sérülést nekünk, s biztosan tudjuk tartani. A textil érzékenyebb a kutyafogakra, de odafigyeléssel megelőzhető a baj. A bőr pedig akár 10-15 évet is kibír, ha nem hagyjuk, hogy megcsócsálják. Rengeteg változatot találunk a https://www.petnet.hu/termekek/KUTYA_NYAKORV_PORAZ_HAM_BILETA_Poraz_textilporaz-44 kínálatában.

A flexi kutyapóráz nagyon népszerű, de megoszlanak róla a vélemények. Egyesek éppen a szabályozhatósága miatt szeretik, mások pedig éppen emiatt ellenzik. Ráadásul szerintük balesetveszélyes is. Az ellenvéleményezők szerint a flexi folyamatosan feszíti a kutya nyakát, ami miatt ő húzni fog, s így egyenes úton vagyunk a kötélhúzós séta felé.

Ha szeretünk sportolni, s szeretnénk kutyánkkal is megosztani ezt az élményt, minőségi időt kovácsolni a sétáltatásokból, akkor használjunk futó (jogging) kutyapórázt. Ezeket a pórázókat úgy fejlesztették ki, hogy mind a gazdi, mind a kutya maximálisan kényelmesen érezze magát a közös sportolás alatt. Viszont, ha kutyánk még nem ismeri a séta-etikettet, akkor várjunk a beszerzésével, mert ellenkező esetben nem a legbiztonságosabb megoldás. A hirtelen meginduló kutya magával ránthatja a gazdát.

kutyaporaz-pic1

Kutyapóráz bajok – ha húz a kutya

Ha még nincsen rutinunk a kutyanevelésben, akkor könnyű hibát-hibára halmozni. Ez a sétáltatásnál sincs másképp. Sok gazdi rögtön belecsap a lecsóba, s kiviszi a kutyát az utcára, pedig előbb nyugodt, unalmas környezetben kellene kedvencünket hozzászoktatni a nyakörv és póráz érzéséhez. Ha nem tanítjuk meg a kutyának azt, hogy mit várunk tőle, akkor később nem hibáztathatjuk azért, mert nem csinálja a dolgokat az elvárásaink szerint. Jutalmazással és türelemmel csodákat tehetünk, de egyértelmű utasítások híján a kutya azt fogja tenni, ami neki tetszik: megy és mindenbe beleüti az orrát, akkor is, ha fojtja a nyakörv.

A rossz viselkedés nehezen korrigálható, ezért érdemes megelőzni a bajt. De persze nem mindig alakulnak így a dolgok. Ebben az esetben sokkal több időre és türelemre lesz szükségünk a viselkedés korrigáláshoz, de szerencsére vannak rá módszerek. A jutalmazás akkor is működik, ha a rosszat jóra szeretnénk cserélni. Amennyiben húz a kutyánk, a legfontosabb az, hogy ne engedjünk az akaratának. Álljunk meg, menjünk vissza, váltsunk irányt, a fontos az, hogy ne az legyen, amit ő a fejébe vett. Amennyiben a változtatás után visszatér mellénk, dicsérjük meg, adjunk neki jutalomfalatot, hogy tudja, helyesen csinálta. Érdemes mindezt ingerszegény környezetben is gyakorolni.