A ruha tisztítás nehézségeiről

A ruha tisztítás sokunk számára nehéz dió. A legtöbb ruhadarab viszonylag könnyen tisztítható, azonban sokszor akadnak olyan makacs foltok a ruháinkon, amelyektől nehéz megszabadulni. Számos különböző anyag emellett kiemelt figyelmet igényel, és nem mosható mosógépben vagy más ruhákkal együtt. A ruha tisztítás tehát sok kérdést vet fel: otthon mossuk vagy mosodában? Milyen hőfok és program a megfelelő? Hogyan lehet szárítani? Ezek mind-mind olyan fontos dolgok, amiknek a figyelmen kívül hagyása esetleg egy felére zsugorodott pulóvert eredményezhet vagy csúnya elszíneződéseket, hogyha az együtt mosás kérdéséről van szó.

ruha tisztítás1_1

Ilyen a ruha tisztítás otthon

Az otthonunkban általában nem kerítünk nagy feneket a ruhák kitisztításának, azonban lehet, hogy mégis szükség lenne rá, hiszen kedvenc darabjaink élettartamát nagyban meghosszabbíthatjuk néhány okos döntéssel. Sokszor elkövetünk komoly hibákat is: nem csak a hőfokot ronthatjuk el, és azzal sem előzünk meg minden hibát, hogyha alacsony fokon mosunk. Az is hatalmas hiba lehet, hogyha a fehér, hipózott ruhaneműk közé bekerül valamilyen színes, és így könnyen tönkre tehetjük a kedvenc darabjainkat is, vagy az egész mosás valamilyen rusztikus eredményt szül Ahhoz tehát, hogy az ember pontosan tudjon dönteni az ilyen kérdésekben, előtte sokat kell tanulnia és gyakorlatot szereznie, amit általában a szüleinktől veszünk át, azonban nem mindenkinek van erre lehetősége. Ilyenkor is segíthet is mosoda, ahol nem csak a drágább darabokat tisztítjuk, hanem számos remek otthoni ötletet is adhatnak.

És hogy milyen a ruha tisztítás otthon? Fáradtságos, ezzel az egy szóval tudnám jellemezni. Ha már csak két-három tagból áll az ember családja, akkor is rengeteget kell mosni, hiszen mindenki külön ruhát vesz fel az iskolába, a munkahelyre, az utcára, baráti vagy üzleti találkozóra és otthonra, alváshoz is. Ilyenkor pedig nagy káosz tud kialakulni. Sajnos arra sem tudom pontosan a választ, hogy mit lehet tenni a már viselt, de nem mosandó dolgokkal, de gyanítom ezt egy szófa is megoldja, bár a ruhakupac nem túl esztétikus része a berendezésnek. Otthon tehát nem lehetünk biztosak abban, hogyan sül el egy ruha tisztítás, ráadásul időigényes folyamat is, akármilyen kicsi családról legyen is szó. Így amelyik ruharabunk esetében csak megtehetjük, érdemes azt profi ruha tisztítással végeztetni.

Ruha tisztítás a mosodában

Amikor az autókról van szó, többfajta mosást is alkalmazhatunk. Előkaphatunk egy szivacsot és szappanos lével körbesikálhatjuk a járművet vagy elmehetünk egy autómosóba, ahol gyorsan és könnyen, gépi irányítás segítségével tisztíthatjuk meg valamelyik értéktárgyunk. Amikor ruháról van szó, nem is értem, hogy miért nem ennyire elfogadott, hogy van egy egyszerű és egy biztos megoldás. Mivel a mosoda gyors és egyszerű, bár nem kifejezetten költségkímélő, így sok esetben hasznos lehet igénybe venni ezt a segítséget is. Vannak ugyanis olyan ruhák és egyéb textíliák az ember életében, amik fontosak: vagy sok pénz lett rájuk áldozva vagy szellemi értéket képviselnek az életünkben. Ezeket a holmikat persze nem szívesen dobnánk ki, helyette érdemes tehát olyan segítséget nyújthat, ahol egyaránt ismerik a vegytisztítás, ruhafelújítás és szőnyegtisztítást számos egyéb opció mellett.

ruha tisztítás1_3

Melyik tehát a megfelelő ruha tisztítás?

Épp ez a legjobb benne, nincsen egyetlen jó megoldás minden problémára, hanem saját magunknak kell gondosan megfontolni, éppen melyik folt milyen fajta tisztítót igényel. Vegyük például az én kedvenc hálószobaszőnyegem, amit valamilyen furcsa felindulás miatt szinte teljesen fehéren vettem meg. Alapvetően ennél praktikusabban gondolkozom, és a nehezen koszolódó színeket keresem mindenben, azonban most az egyszer megszegtem a saját szabályomat, és meg is lett a böjtje a dolognak. Így lett egy könnyen koszolódó szőnyeg a hálónkban, amit amennyire csak imádok, éppen annyi fejfájást is okoz, hiszen nehezen tisztítható, csak zokniban léphetünk be a szobába, nem ehetünk ott foltot hagyó ételt és még sorolhatnám.  Külön nehézséget okoz, hogy rengeteg hajszál kerül a szálak közé, így azok szépen lassan, de biztosan elszürkítik majd a fehér szőnyeget. Én egyedül persze nem tudnék ezzel sok mindent kezdeni, valamilyen drága tisztítószert kellene rá vennem, ami napokon át bűzlene a szobámban, vagy egyenesen ki kéne vinnem a szőnyeget az udvarra, ami a nagysága miatt sajnos igen kellemetlen. Persze a profi ruha tisztításhoz is szükség van a mozgatásra, de abban az esetben legalább teljesen biztosak lehetünk benne, hogy lesz is eredménye a dolognak, így sokkal jobban megéri a fáradtságot, mintha semmi értelme nem lenne összességében.

Ez csak egy példa a sok ezerből, hogy mikor is éri meg jobban a mosodát felkeresni, azonban talán ebből is látszik, hogy sokszor jöhet jól az embernek egy ilyen lehetőség a legegyszerűbbnek tűnő tisztítási folyamatok során is, így én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy fontolja meg időnként ezt a lehetőséget is.