A föld szállítás ár elsődleges tényezője: mennyit?

Általában építkezésnél sem feltétlenül gondolunk arra, hogy nagy mennyiségben lenne szükség termőföld ide-oda mozgatására, pedig sok esetben járhat ez együtt egy nagyobb épület felhúzásával. Pláne, ha a környezetében szeretné az építtető esetleg a kertet is rendezni. A föld szállítás ár elsődleges befolyásolója természetesen a mennyiség. Nem mindegy, hogy csak a feltöltés felső rétegében szeretnénk földet elhinteni, vagy az egész hiányt ugyanazzal a jó minőségű termőfölddel akarjuk feltölteni. Persze az sem teljesen a megrendelt mennyiséggel arányos, hogy milyen lesz a végső föld szállítás ár. És ez nem is feltétlenül a további tényezők miatt alakul így. Hanem azért is, mert a mennyiségen felül azt is figyelembe kell venni, hogy hány konténerről beszélünk. Ez gyakorlatba lefordítva azt jelenti a vállalkozónak, hogy többször kell esetleg forduljon, avagy azt, hogy több járművel kell rendelkezésre álljon. Ez pedig egyértelműen nem arányos a tonnákkal és mázsákkal. Ha már második fordulóról vagy második járműről beszélünk, mindenképpen olyan föld szállítás árat fognak szabni, amely ezt az extra munkát is megéri. Éppen ezért alakulnak a föld szállítás árak gyakran sávosan. Adott tonnáig, amíg befér egy konténerbe vagy járműbe, egy ár, aztán a másodiktól magasabb díj.

Fold-szallitas-ar-pic1

Mitől függ még a föld szállítás ár alakulása?

A mennyiségen felül természetesen a távolság sem mindegy. Ez persze nem jelentkezik egyértelműen, a legtöbb vállalkozó bevált telephelyekkel dolgozik, így előre tudja, hogy a megyén vagy a vállalási területén belül mi az a maximális táv, amit meg kell tennie. Az viszont innentől kezdve egyértelmű, hogy a föld szállítás ár is tükrözi, hogy a környéken mi az, ami könnyen elérhető. Ha A környéken nincs például termőföld, és feltétlenül szükséges érte 3 órát utazni, akkor bizony ezt a föld szállítás ár is tükrözni fogja.

Úgyszintén indirekt módon van beépítve a jármű fenntartása. Műszaki vizsgák, engedélyek, folyamatos karbantartás, de még az esetleges autópálya matricák is. Legutolsóként, de nem legutolsó sorban pedig nem szabad elfeledkeznünk a föld szállítás ár egyik legfontosabb eleméről: a minőségről.

Föld szállítás ár a humusztól a virágföldig

Persze általános virágföldet ritkán akarunk tonnányi mennyiségben szállíttatni, de jó analógia, amit vélhetően mindannyian könnyen megértünk. Ugyanis föld és föld között óriási lehet a különbség. A töltő föld ár nyilvánvalóan nem olyan magas, cserébe könnyen lehet, hogy agyagos, túl savas, vagy nagyon kavicsos. Egy ház betonozása és alapozása alá tökéletesen megfelel, vagy, ha fel akarunk tölteni egy esetleges holtágat. De, ha gyümölcsöst tervezünk, biztos nem ez a jó választás.

A konténeres föld szállítás logisztikáját kifejezetten meg tudja bonyolítani, hogyha vegyítjük ezeket a földfajtákat. Márpedig gyakran ez a gazdaságos megoldás. Ha nagy mennyiségben van szükségünk földre, érdemes az alsó rétegekben „ballasztnak” az egyszerű töltő földet használni, majd ennek a felső rétegére a terveinknek megfelelő mennyiségben termőföldet. Persze az olcsó termőföld szállítás is igen széles skálán mozog és alakítja a föld szállítás ár végeredményét, mert nem mindegy, milyen termőföld az a termőföld. Ha csak egy kertet szeretnénk minden különösebb igény nélkül, vélhetően ennyi elég.

De mi van, ha kényes igényű növényeket akarunk, és savas táptalajra van szükség? Mi van, ha a gyümölcsösünk mélyre ereszti a gyökereit, akkor nem lesz elég csak a felső tíz centit feltölteni termőfölddel. Mi van, ha angol pázsitra vágyunk? Bizony akkor sem lesz elég pusztán a termőföld. A kategória elitje tagadhatatlanul a porhanyós, zsíros fekete föld. A föld szállítás ár így vélhetően akkor ugrik a legnagyobbat, ha fekete föld eladó mennyiségben kerül az egyenletbe. A pontos árakról érdemes tájékozódni, és aszerint kimatekozni a mennyiségeket: https://www.fuvar-oda.hu/fold.

Fold-szallitas-ar-pic2

A föld szállítás ár szezonális változói

Az építőiparról tudható, hogy van egyfajta szezonalitása, de hasonló a helyzet a határterületekkel, szakmákkal és vállalkozásokkal is sokszor. Maga a föld szállítás nem túl szerencsés télen, avagy kiadós esőzés idején. Már csak azért sem, mert a nehéz rakománnyal megterhelt járművek gyönyörűen be fognak süppedni a sárba és a feltöltés helyett egy kellemes kis műszaki mentés lesz a program. Így a föld szállítás árat nagy mértékben nem befolyásolja az, hogy ősz vagy tavasz van, inkább a megvalósíthatóságot. A legjobb, amit tehetsz az az előregondolkodás. A legtöbb szállító naptárját jó előre betáblázzák, így érdemes pár hónappal korábban már érdeklődni, hogy hogyan is tervezz, és előre időpontot egyeztetni. Jellemzően a föld feltöltés nem önmagában történik, hanem egy munkafolyamatba kell beilleszteni, így ez más okokból is hasznos gyakorlat. Ugyanakkor némi elköteleződés is, hiszen, ha csúszás van, akkor minden más is csúszik. Mindenesetre a föld szállítás árat ez már nem befolyásolja szerencsére.