Mit kell tudnod a műterem bérlésről?

A műterem bérlés számos esetben lehet remek ötlet és az egyetlen, vagy a legjobb lehetőség. Általában képek, videók vagy interjúk készítéséhez szolgál, de nem egy reklám is helyen lett leforgatva. Sok szakember kedveli, mert sokkal előnyösebb, mint a többi rendelkezésre álló lehetőség, ami általában vagy a szabad levegőt vagy egy otthoni stúdió felállítását jelenti. Megnézhetjük, mi ezeknek az árnyoldala és miért lehet mégis előnyös, hogyha médiával kapcsolatos munkálatokról van szó. És persze nem merülhet feledésbe a műterem bérlés gyakorlata sem, így megnézzük azt is, pontosan mit kell tudni a bérléssel kapcsolatban, és hogyan lehet megvalósítani az elméletet.

műterem bérlés2_3

A műterem bérlés előnyei

A műterem bérlés számos előnnyel jár, melyek közül csak a teljesség igénye nélkül szeretnék néhányat felsorolni. Először is, nagy előnye, hogy nem a szabad ég alatt kell dolgoznia az embernek, ahol a természet az úr, úgy is mondhatnánk. Általában már hetekkel előre le kell foglalni az időpontot a stábbal egy-egy munka miatt, amikor persze nem tudjuk, hogy az adott napon milyen idő is lesz. Kicsit olyan ez, mint a nyaralás, hiába megyünk a tengerhez, ha rossz az idő, akkor nem fogunk olyan jól szórakozni, de senki nem fogja az utolsó pillanatra hagyni a foglalásokat. Így tehát megvan az esélye annak, hogy nem is fog működni a munka, a kiszámíthatatlanra pedig nem lehet alapozni. Egy műterem bérlésénél azonban ilyesmi miatt nem kell aggódnunk. Odakint lehet akár hó, eső vagy fagy, süthet a Nap és lehet negyven fok, számunkra ott lesz egy olyan munkaterület, ahol az állandó hőmérséklet és világítás áll a rendelkezésünkre. Talán ez az egyik legjobb érv amellett, hogy ne a szabadba menjünk fotózni vagy videókat készíteni.

De miért is ne készüljön otthoni stúdió? Persze a lehetőség adott, azonban nem biztos, hogy megéri az embernek. Ehhez egyrészt külön hely kell, ahová embereket engedhetünk, másrészt a felszerelések igencsak borsos árral rendelkeznek, így nem feltétlenül a legjobb ötlet belevágni egy saját műterem felállításába, főleg nem viszonylag kezdőként. A műterem bérlés során megkapjuk a kellő felszereléseket és mindenféle profi segítséget, ami még jól jöhet a munka során, nem kell nekünk a szakmai kiegészítőkre költeni és azokat mozgatni. Többfajta csomagból válogathatunk persze, beletartozik ebbe egy alapcsomag éppen úgy, mint egy teljes szett, hogy az embernek esetleg csak a gépét kelljen hoznia, minden más adott legyen a munkához.

Mit kell tudni a műterem bérlés előtt?

A műterem bérlés igazán egyszerű feladat, nem kell úgy rákészülni, mint egy autó bérlésére, nem kell hozzá semmilyen engedély. El kell döntenünk azonban, hogy pontosan milyen műteremre lesz szükség. Szimpla stúdió szükséges-e a munkához vagy inkább tematikusan berendezett, milyen hangulata legyen a képeknek, és lesz-e szükség zöldhátteres anyagra is, mert ez esetben akár egy greenbox stúdió is szóba jöhet. Budapesten éppen ez utóbbi miatt tudom a G3 stúdiót ajánlani, ahol talán az ország legnagyobb greenbox stúdióját tudjuk bérelni.

műterem bérlés2_1

A műterem bérlésről a gyakorlatban

A műterem bérlés során persze számos kényelmi kérdés is szerepet játszik. Ha már a G3-nál tartunk, ott például adott egy öltözőrész, illetve egy olyan helyiség, ahol kényelmesen elkészülhetnek a modelljeink. Ez fontos, így a két munkafolyamat egymástól elkülönülhet még a konkrét fotózás előtt, ami sokkal kényelmesebb mind a két csapat részére. A G3-nál ráadásul folyamatos a nyitva tartás, az éjszaka közepén is lehet náluk dolgozni. Persze most mindenki azt gondolja, mégis miért dolgoznánk az éjszaka közepén? Nos, mindig érhetik meglepetések az embert, leginkább a médiában. A külföldi modellek esetében például kedves gesztus, hogyha az ő időérzéküket is figyelembe veszi az ember, de lehet pusztán csak azért is, mert annyira szoros a munkafolyamat, hogy így jut idő erre a munkájára. Ha pedig egy last minute munka jön be, vagy valami az előző képsorral kapcsolatban nem felelt meg, akkor aztán abban a pillanatban, hogy megkaptuk a hírt, intézkedni kell. És lehet, hogy délután történik ez, össze kell szedni a stábot, és talán hajnali kettő körül el is tudjuk kezdeni a munkát, hogy reggel már a nyomdába is érhessen a munkánk eredménye. Már csak ilyenek egy fotós mindennapjai.

A műterem bérlése tehát egy egyszerű, kényelmes és hasznos módja annak, hogy profi munkát tudjon letenni az ember az asztalra. Nem kell hozzá semmilyen papír, csak egy kinézett stúdió, és persze egy előre meghatározott időpont vagy idősáv, hátha az időpont éppen foglalt. Ilyen egyszerű tehát a dolog, ha ez megvan, az adott napon mehetünk is, itt tudjuk kifizetni a műterem bérlés díját és mehet is a munka. Azt kell mondjam, ez a szolgáltatás nagyon is megéri az árát, mert biztonságos és profi munkakörnyezetet biztosít a számunkra, amely nem csak hasznos, de számos esetben esztétikus is. Így pedig a munka is könnyebbé fog válni, és az eredmény is remélhetőleg profibb munkának fog tűnik az értő szemek számára.