Amikor nem kell vitaminhiány teszt 

A D-vitamin hiánya nagyon sok emberre jellemző anélkül, hogy bármi jellegzetes tünetet tapasztalnának, éppen ezért az orvosok azt javasolják, hogy a novembertől áprilisig tartó időszakban mindenki szedjen D-vitamint. Ehhez vitaminhiány tesztre sincs szükség. Ez a vitamin többféle ételben (például a spenótban is) megtalálható, és napfény hatására is termelődik, ugyanakkor az ételek segítségével szinte lehetetlen elegendőt bevinni belőle, a mi éghajlatunkon pedig nem lehet, illetve sehol nem egészséges annyit napozni, hogy elegendő mennyiségű D-vitamint termeljen a szervezetünk. 

Aki keveset tartózkodik a napon, vagy folyamatosan fényvédőt használ, annak tavasszal és nyáron is érdemes szednie a vitamint, vitaminhiány teszt végzése nélkül is, hiszen biztosan szüksége van rá. Ami azonban fontos, hogy mielőtt bárki saját szakállára elkezdené szedni, előtte vérvétellel ellenőriztesse a D-vitamin-szintjét! Orvossal konzultálva meg lehet határozni, hogy milyen és mennyi egységnyi vitamint kell szedni a kívánatos szint beállításához, hiszen túladagolni sem szabad.

vitaminhiany-teszt_pic6

Milyen vitaminok hiányát mutathatja ki a vitaminhiány teszt?

Az A-vitamin szükségletnek csak egyharmadát vesszük fel kész vitaminként, a többi elővitamin, elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetünkbe. Az A-vitamin a májban raktározódik, és hámvédőként, illetve a szemünk éleslátásáért felelős vitaminként hasznosul. Hiányában szaruhártya-hiperkeratózis, valamint farkasvakság fordul elő, valamint a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége is csökken. Az A-vitamin hiánya főleg az idősek körében gyakoribb, általában a vitaminban szegényebb étrendjük miatt. Egy célzott vitaminhiány teszt a tünetek tapasztalása esetén az első lépés lehet a pótlásban.

A D-vitamin alapvető feladata a vér kalcium- és foszforszintjének szabályozása, az egészséges csontozat és fogazat fenntartása. Hiánya a csontok ásványi anyag-tartalmát csökkenti, ezért könnyebben törhetnek, deformitások, csontritkulás és rachitis (angolkór) alakulhat ki. A D-vitamin zsírban oldódó vitamin. Ez a hormonhatású vitamin akkor képződik, amikor a bőrünket UVB sugarak érik, ám időjárástól függően október végétől-november elejétől a napsütéses tavasz beköszöntéig nem jut a bőrünk elegendő sugárzáshoz, ezért D-vitamin-pótlásra van szükség. A vitaminhiány teszt ennek mértékét mutatja ki.

Az egyik legjelentősebb zsíroldékony vitamin az E-vitamin. Antioxidáns hatásai sejtszinten érvényesülnek, az öregedés első jeleit és a folyamatát is késlelteti. Emellett hatékonyan védi az immunrendszert a károsító anyagoktól, mint például a cigarettafüstből származó méreganyagoktól, és alkalmas a Parkinson-kór kezelésére, valamint az Alzheimer-kór lefolyását is pozitívan befolyásolja. Egészséges emberben, kellően változatos étrend, növényi olajok használata mellett, a táplálkozási eredetű E-vitamin-hiány nem fordulhat elő. Azonban zsírfelszívódási zavar esetében lehetséges az E-vitamin-hiány, és ezt vitaminhiány teszt után megfelelő módon pótolni kell.

A K-vitamin a szervezetünkben többek között a véralvadást előidéző fehérjék képződéséhez nélkülözhetetlen. A béltraktus baktériumai képesek ezt a vitamint előállítani, a napi szükséges mennyiség 80 százalékát ezek a baktériumok szintetizálják, a többit táplálkozással vesszük fel. K-vitamin-hiány a szervezetben, egészséges bélrendszernél szinte kizárt. Hiánya bél- és májbetegségben szenvedőket érinthet gyakrabban, emiatt vitaminhiány teszt elvégzése szinte szükségtelen, ha ezekkel nem diagnosztizálták az illetőt.

A vitaminhiány teszt vashiány esetén

A krónikus vashiány tünete lehet fáradtság, sápadtság, magas pulzus, gyengeség, töredezett köröm, és fejfájás is. Általában amúgy sem árt egy-két évente ellenőriztetni a vérképünket, de ha a fenti tüneteket észleljük, akkor mindenképpen szükséges az ezt célzó vitaminhiány teszt is. A vashiányos vérszegénység ugyanis vaspótlással jól kezelhető, ahhoz azonban több hónap is kellhet, hogy egy alacsony vasszintet felhozzunk normálisra. Nem szabad tehát megvárni, hogy súlyos vashiány alakuljon ki. Itt is fontos, hogy az eredményt orvossal beszéljük meg, ugyanis a vashiány hátterében nem csak a nem megfelelő vasbevitel állhat, ezért további vizsgálatokra is szükség lehet.

vitaminhiany-teszt_pic5

Vitaminhiány teszt bőrbetegség esetén

A keratosis pilaris néven ismert bőrbetegség, amelynek hatására apró, grízszerű dudorok nőnek a bőrön, összefüggésbe hozható a C- és A-vitamin hiányával. A kirepedt szájszél és a szájüregi afta pedig a B-vitaminok és a vas hiányától is kialakulhat. Ilyenkor egy vitaminhiány teszt elvégzése után a megfelelő vitaminos készítményeket kell szedni. Arra azonban ügyelni kell, hogy A-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítőt csak orvos felügyeletével szedjünk, ugyanis túl lehet adagolni, ami veszélyes is lehet.

Elsősorban egy kiegyensúlyozott, zöldségekben, gyümölcsökben, jó szénhidrátokban és jó minőségű fehérjékben gazdag étrendet érdemes követni. Egy-két évente teljes vérképet is lehet csináltatni, illetve különböző vitaminhiány teszteket elvégezni, hogy felmérjük a vitaminkészleteinket. Emellett, ha bármilyen gyanús tünetet észlelünk, ami vitaminhiányra utalhat, keressük fel a háziorvost, és ellenőriztessük az adott vitamin szintjét a szervezetünkben.