Mit nyújt a kivizsgálás sportolóknak?

A sport az egészséges élet elengedhetetlen része. A sporttal már az általános iskola, sőt az óvodai évek alatt is találkozhatunk. Mindig fontos volt a mozgás és a környezetünk törekedett arra, hogy a lehető legtöbbet mozogjunk. Ha fociztunk vagy versenyszerűen sportoltunk, akkor már részt kellett vennünk sportolóknak szánt kivizsgálásokon is.
A kivizsgálás sportolóknak már egészen kiskortól fontos, hiszen a lehető  legjobb állapotban kell mindig lennie a sportolónak, legyen akár felnőtt, akár gyermek!

kivizsgalas-sportoloknak_pic2

Ezért jó a sport – kivizsgálás sportolóknak megmutathatja ezt is!

A sport egy meghatározott célú tevékenység, a mindennapoktól eltérő és különböző környezetben, akár edzőteremben, akár egy pályán, akár az iskolai tornateremben. A sport célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, egy vágyott eredmény elérése, a képességeink folyamatos fejlesztése. A kitűzött cél határozza meg a sport jellegét, a sportoló (vagy bizonyos esetekben a csapat) képességei és bátorsága mellett. Amennyiben valakit a sport jobban érdekel annál, mint hogy a televízió előtt gubbasztva meccseket nézzen vagy épp az olimpiát, saját maga is kiválaszthat egy számára tetsző testmozgást akár csoportosan, akár pedig egyénileg nézve is.
A tudományos és orvosi kivizsgálás sportolóknak meglehetősen fontos a jó és egészséges eredmények eléréséhez.
Bármilyen sportot űz is az ember, mindig nagyon fontos megfigyelnie saját magát a teste egészsége és megfelelő és mindig jobb és jobb eredményei eléréséhez. Ebben pedig a megfelelő kivizsgálás sportolóknak igazán nagy segítség!

A kivizsgálás sportolóknak már az ókori olimpiák idején is fontos volt!

Már régen, az ókorban az olimpiák kezdetének idején is a tapasztalatokon alapuló megfigyelések szerint készültek a sportolók jó teljesítményét fokozni, hogy a lehető legjobbat tudják kihozni magukból, hisz ez mindig nagyon fontos volt az emberiség életében az, hogy a lehető legjobb teljesítményt tudják nyújtani, főleg, ha versenyre került a sor.
A tudományok fejlődése maga után vonta a sporttudományok fejlődését is, így a 19. század végétől sorra jelentek meg a sporttal kapcsolatos kutatási eredmények.

A kivizsgálás sportolóknak megfelelő tudományos háttér nélkül nem létezhet, felhasználása elengedhetetlen a minél jobb teljesítmény elérése érdekében, akár versenysportról, akár szabadidősportról legyen is szó. Napjainkban ugyanis egyre nagyobb szerepet kapnak az objektív számadatok, amikor egy-egy sportoló teljesítményét vizsgálják a szakemberek. A pályán mutatott játék mellett a fizikai és állapotfelmérés során is kitűnnek olyan információk, melyek segítségével komplex kép alakul ki az adott sportolóról. 
A sportdiagnosztika már a sportolás elkezdésének tervezésétől kezdve, célkitűzéstől, az ehhez szükséges tervező munkáról (edzésterv elkészítése), a tervező munka alapján összeállított sportbéli felkészülésről ( vagy pedig egyszerűbb szavakkal fogalmazva, edzés), majd lényegében az egész folyamat visszacsatolásaként a versenyről, mérkőzésről jelen van.
A sportdiagnosztikai vizsgálatok és mérések eredményei alapján eldönthető, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű munka, megfelelő körülmények és edzésterv mellett megtörtént-e vagy pedig milyen változtatásokat szükséges meghozni ennek érdekében a további fejlődés és sportolás ideje alatt.
Sokszor találkozhatunk olyan hobbi és amatőr sportolókkal, akik valamiért azt érzik megrekedtek egy szinten és nem tudnak továbblépni, de ha megismerik magukat egy „adatrendszer” segítségével, s látják maguk előtt azt, amit eddig korábban csak éreztek, akkor befolyásolhatja őket abban, hogyan haladjanak tovább, tudatosan is. 

kivizsgalas-sportoloknak_pic3

Kivizsgálás sportolóknak és az előnyök!

Feltehetjük a kérdést, hogy miért is jó sportolni? Több különféle indokot fel lehetne hozni, hogy miért is fontos a sport, továbbá miért előrelépés emiatt a kivizsgálás sportolóknak. Hiszen, a sport több rétegű, nem minden esetben kell rá versenyszerűen gondolni. Ez egyfelől így van, másfelől pontosan emiatt tekinthetünk sokszínűen a sportolásra is!

  • csinosít és izmosít: Az első ok, amiért az ember általában már beleépíti mindennapjaiba a rendszeres testmozgást. 
  • fitten tart: Amikor fel kell mászni a hetedikre és nincs elérhető lift, akkor bizony az edzett ember könnyedebben és hamarabb ér fel. Nem lesz megerőltető a mozgás.
  • növeli az önbizalmadat: Ha már mások is észre veszik rajtunk, hogy itt-ott eltűnt néhány felesleg, feszesebb a karunk és izmosodik a hasunk, akkor hízhat a májunk is! Az elismerés nagyon fontos, ugyanis építi az egészséges önbizalmunkat!
  • kitartást ad: Ha kinéz az ember magának egy edzéstervet és végig is csinálja, sokkal kitartóbb lesz, mint azok, akik az első nehezebb napnál feladják
  • jobban megismerjük magunkat: megismerhetjük a saját testünk korlátait és a szervezet határait is. 
  • közösséget épít: A sport segít abban, hogy edzőtársakra és barátokra is lelhessünk, főleg akkor, ha esetleg csapat sportos is űzünk. Sokkal szórakoztatóbb társaságban edzeni, mint egyedül.

A megfelelő kivizsgálás sportolóknak elengedhetetlen ahhoz, hogy minél jobb eredményeket tudjanak kimutatni a sportolók. Akár versenyszerűen sportol az ember, akár csak a saját fittsége és hobbija okán, mindig fontos lesz a tökéletességre való törekedés, emiatt pedig elengedhetetlen önmagunk ismerete és az is, hogy kivizsgáljuk magunkat.