Néhány szó a HPV teszt fontosságáról

HPV rövidítése az emberi papillomavírusnak, amely egy nagyon gyakori vírusfajta. Az emberi papillomavírusok számos típusa létezik, és egyesek közülük szexuális úton terjednek. A HPV fertőzés leggyakoribb módja a szexuális érintkezés, de továbbadható más testi érintkezések során is, például bőr-bőr érintkezés vagy közvetett úton, például közös törülköző használata során. Ezért mindenki számára érdemes lehet róla néhány szót szólni, és megnézni, hogy mi is ez pontosan. Ha ismerjük a tüneteket, akkor már tudni fogjuk, hogy a rendszeres szűrővizsgálatok mellett mikor lesz érdemes orvoshoz fordulni még a problémával. És szeretnék kicsit a vizsgálatról és a kezelési lehetőségekről is írni. Mindenképpen ajánlott tehát tovább folytatni a cikk olvasását.

HPV teszt1_2

Néhány fontos információ a HPV tesztről és a vírusról

A legtöbb HPV-fertőzés tünetmentes és magától gyógyuló, azonban egyes HPV-típusok szemölcsöket okozhatnak a bőrön vagy a nyálkahártyákon. Ezen kívül néhány magas kockázatú HPV-típus hosszabb távon szövődményeket okozhat, például méhnyakrákot és más nemi szervek rákos elváltozásait. Ezért nagyon fontos az, hogy az ember figyeljen a tünetekre, hiszen a betegség igen komoly kockázatokkal is járhat, ezért a korai felismerés elengedhetetlen a kezelés sikerességéhez.

A HPV ellen védőoltás is elérhető, amelyet általában tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek ajánlanak. Az oltás segíthet csökkenteni a HPV-fertőzések és azok szövődményeinek kockázatát, ideértve a méhnyakrákot is. Ez nem azt jelenti persze, hogy szűrővizsgálatokon nem szükséges az embernek részt vennie. Már csak azért sem, mert a HPV elleni oltás nem nyújt védelmet minden HPV-típus ellen, ezért továbbra is fontos az évente rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokon való részvétel, és az óvszer használata a szexuális tevékenységek során a fertőzések és a szexuális úton terjedő betegségek kockázatának csökkentése érdekében. 

A HPV teszt fontosságáról: a tünetek hiányában létfontosság

A HPV fertőzésnek általában nincsenek kifejezett tünetei, és sok esetben a fertőzés észrevétlen marad. Azonban bizonyos HPV-típusok mégis járhatnak tünetekkel, nézzük is meg, hogy melyik típusra mi jellemző. Alapvetően tehát két különböző típusú elváltozásról beszélhetünk, a szemölcsökről és a méhnyak problémáiról, és megnézzük ezeket a HPV teszt vonatkozásában is természetesen.

A HPV fertőzés leggyakoribb megjelenése a bőrön vagy a nyálkahártyákon előforduló szemölcsök. Ezek a szemölcsök lehetnek kis, dudorszerű kinövések vagy nagyobb, karfiolszerű növedékek. Általában fájdalommentesek, de néha viszketést, égést vagy kellemetlenséget okozhatnak, viszont persze nem minden szemölcs egyben HPV is, ezért a HPV teszt elvégeztetése fontos állomása a probléma diagnosztizálásának. 

Másrészt, bizonyos magas kockázatú HPV-típusok hosszabb távon méhnyak elváltozásokat okozhatnak. Ezek az elváltozások általában tünetmentesek, és csak a szűrővizsgálatok során, például a méhnyakrák-szűrés eredményeként fedezhetők fel, ezért ennek a tesztelése is igen fontos, hiszen egy igen komoly következményről beszélhetünk ebben az esetben természetesen. 

Hogyan zajlik a HPV tesztelése?

A HPV tesztelése általában nők esetében történik, és célja az emberi papilloma vírus jelenlétének vagy hiányának kimutatása a nemi szervekben. Nézzük is meg tehát részletesen, hogy hogyan fog történni ez a vizsgálat. Ha ismerjük a helyzetet, akkor talán egy kicsit kevésbé fogunk tartani tőle, legalábbis ez az én logikám általában. 

Első lépésként találkozik az ember egy egészségügyi szakemberrel, általában nőgyógyászszal. Ez a találkozó lehet egy rendes orvosi vizsgálat része vagy önálló konzultáció, ahol beszélgettek a teszt céljáról, a HPV-ről és az esetleges kockázatokról.

HPV teszt1_1

Ha az ember úgy dönt, hogy szeretné elvégeztetni a HPV tesztet, előfordulhat, hogy előtte néhány órával vagy nappal kerülni kell a következőket: szexuális együttlét, spermicid vagy spermicid tartalmú termékek használata, hüvelyi krémek vagy kúpok alkalmazása, valamint hüvelyi öblítés vagy tampon használata.

Ezután következhet a tényleges vizsgálat. A tesztelés általában a nőgyógyász rendelőjében vagy egy laboratóriumban történik. Az orvos kérheti, hogy vetkőzzünk le deréktól lefelé, majd elhelyez egy lábtartót, amelyen kényelmesen elhelyezkedik az ember. Ezután az orvos elvégzi a vizsgálatot, amely magában foglalhatja a méhnyak vizsgálatát és mintavételét.

Mindezek után az orvos egy mintát vesz a méhnyakról vagy a hüvelyből. Ehhez általában egy kefével vagy spatulával gyengéden lekaparja a sejteket. A mintavétel néhány másodpercig tart, és általában fájdalommentes, de néha kisebb kellemetlenséget okozhat.

Persze a vett mintát laborban meg fogják vizsgáltatni, hiszen ez a HPV teszt lényege. Magához a mintavételhez pedig mindenképpen tudom ajánlani a SYNLAB klinika által kínálat lehetőségeket, ahol könnyen és gyorsan, akár 1-2 napon belül el tudjuk végeztetni a kívánt vizsgálatokat, és az időpontot is mi tudjuk megadni, amikor nekünk megfelelő a HPV tesztelése.